AUTÓPÁLYA MATRICA VÁSÁRLÁSI INFORMÁCIÓK

A magyar autópálya használati díjas matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, személygépkocsik és annak pótkocsija, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, lakóautók és autóbuszok, valamint ezek vontatmányai. Ezek a gépjárművek a magyarországi autópálya hálózat díjfizetésre kötelezett útjait kizárólag előre (a díjköteles gyorsforgalmi útra történő felhajtás előtt) megvásárolt úthasználati jogosultsággal, azaz e-matricával használhatják.

Az autópálya matrica fizetendő díjának mértéke a gépjármű kategóriájától és a matrica típusától függ. A gépjárművek díjkategóriába sorolását a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés szerint kell meghatározni, a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege, valamint a szállítható személyek száma alapján.

Járműkategóriák

D1 kategória

A motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas - személygépkocsi és annak vontatmánya.

D1M kategória

Kizárólag a motorkerékpárosok részére vásárolható meg, a D1 kategória árának feléért juthatnak a motorosok 10 napos úthasználati jogosultsághoz. Hosszabb időtartamra a motorkerékpárosoknak is a D1 kategóriás matricát kell megvenniük.

D2 kategória

A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (amely pl.: 7 főnél több személy szállítására alkalmas), valamint a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és a lakóautó.

B2 kategória

Autóbusz-személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben a vezető ülését is beleértve 9-nél több állandó ülőhely található.

U kategória

D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya, melyre a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

Autópálya matrica érvényességi idő

10 napos autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig. Amennyiben ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, abban az esetben a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes az autópálya matrica.

Megyei autópálya matrica

A megszokott időalapú autópálya matricák mellett (10 napos, havi, éves) magyarországi területi alapú, megyei matricatípus is elérhető a D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei autópálya e-matrica is váltható.

A vásárló által megadott megye összes útjára érvényes, a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig.

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei autópálya matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye.

Figyelem! Egy fontos információt ne felejtsen el! A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Összevont havi autópálya matricák

Az összevont havi autópálya matricák (6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi) az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez a matrica valójában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matrica együttes megrendelését jelenti. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít az utazók számára, továbbá kényelmi díjként az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét számítja fel. Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepeljen.

Az összevont autópálya matricák vásárlása esetén fordítson kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszámhelyesbítés, rendszám átírás költségeit mind a 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havira meg kell fizetnie! (az átírási díj összege matricánként, és karakterenként: 1.470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Éves autópálya matrica

A 2019. évi éves országos és éves megyei matricák érvényességi ideje 2019. január 1-től kezdődik és 2020. január 31-én éjfélig tart.Figyelem! Az elővásárláskor kérjük fokozottan figyeljen arra, hogy ezek az elővásárlással megváltott e-matricák 2018 decemberében nem biztosítanak úthasználati jogosultságot
Matrica díjai 2019 évében sem változtak.
Amennyiben szeretné előre megvásárolni éves autópálya matricáját, kérjük kattintson ide Vásárlás

Fizetési megoldások

Nálunk regisztráció nélkül vásárolhatja meg az autópálya matricáját, így kényelmesen, gyorsan egyenlítheti ki a szolgáltatás díját.

Fontos, hogy csak a sikeres matricavásárlás (matrica sorszám) visszaigazolásának birtokában jogosult az autópálya használatára!

Fizetés bankkártyával, percek alatt

A matrica fizetése a Borgun és az OTP Bank biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik.

Borgun magyar képviseletét a B-Payment Szolgáltató Zrt. látja el. A Borgun a világ összes jelentős kártyatársaságában tagsággal rendelkező pénzintézet, amely POS-os és online bankkártya-elfogadást szolgáltat egyéb piacok mellett hazánkban is. A Borgun független a magyar bankoktól.

Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya matrica érvényesítése.

A Borgun és az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a B-Payment és az OTP Bank látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráljon a virpay.hu oldalon és a könnyítse meg fizetését az oldalunkon keresztül. Ajánljuk minden visszatérő Vásárlónknak, akik egy kattintással, gyorsan szeretnének fizetni.

Mobiltelefonról indított fizetés esetén is ez a legegyszerűbb fizetési mód.

A rendszerünk belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással (ismétlődő bankkártyás fizetés esetén) is megvásárolhatja az autópálya matricát.

Ellenőrzés

Az autópályákra csak érvényes matricával szabad felhajtani!

A magyarországi úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében az érvényesség időtartama alatt tartsa a járműben, azt követően őrizze meg a lejárat után 2 évig!

Autópálya matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes autópálya matrica sorszámra van szükség a jogosultsághoz!

Jogosulatlan úthasználat

Abban az esetben, ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően.

Az úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén (pl. átírás, elveszett kártya, lopás, rendszámcsere, szélvédőcsere) forduljon a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. telefonszáma: +36 (36) 587-500 – ami a nap 24 órájában hívható